Wszystkie substancje wchodzące w skład miąższu Aloe Vera
posiadają niekwestionowane właściwości zdrowotne. Jednak dobrane w
perfekcyjnych proporcjach i odpowiednio połączone przez naturę
współdziałają ze sobą i wykazują właściwości synergiczne. Znaczy to, że w
pełni naturalny kompletny miąższ z aloesu działa dużo szybciej oraz znacznie skuteczniej, niż jego oddzielne składniki. Bardzo ważną kwestią jest fakt, że miąższ Aloe Vera
obfituje w ogromną ilość rzadkich lecz bardzo wartościowych dla
ludzkiego organizmu substancji.
Są to między innymi:
- saponiny – wywierają zarówno ściągający, jak i odkażający wpływ na
skórę.
- ligniny – dzięki którym sok aloesowy znakomicie wnika w głąb skóry
człowieka i to do 4 razy szybciej niż woda.
- biostymulatory – substancje , które pełnią rolę katalizatorów
przyspieszając procesy regeneracji również metabolizmu.
- cukry – jednocukry czyli monosacharydy, w skład których wchodzą
glukoza i fruktoza , a także wielocukry czyli polisacharydy –
polimannozy, glukomannozy oraz niezwykle duża ilość mukopolisacharydów.
Mukopolisacharydy to wielocukry o długim łańcuchu węglowym, które
stanowią niezbędny składnik wszystkich żywych komórek. Zdaniem
niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” Aloe Vera.