Miąższ aloe vera

W roku 1963 – powiódł się eksperyment trzech naukowców ze Stanów Zjednoczonych, którzy aplikowali miąższ Aloe Vera osiemnastu osobom cierpiącym z powodu wrzodów występujących w układzie trawiennym. Odnotowano , że nastąpiła u nich znacząca poprawa samopoczucia oraz natychmiastowy powrót do zdrowia. • Od 1969 roku do końca lat 80-tych badaniu poddano antyzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości pewnych substancji zawartych w miąższu z aloesu, do których należą mukopolisacharydy, czy antrachinony. 1985 rok- Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute potwierdził, że
picie miąższu z aloesu usprawnia przemianę materii, koi skutki niestrawności, przywraca równowagę perystaltyki jelit, przeciwdziała infekcjom grzybiczym, kontroluje szczepy bakterii trawiennych, koi zapalenia, nadkwaśność, a przy tym wszystkim nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. • W 1986 roku – pracownicy naukowi Królewskiego Uniwersytetu Arabii Saudyjskiej dowiedli, że miąższ aloesowy wspomaga obniżenie cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę.