Imbir

Z ze świeżego imbiru można zrobić rozgrzewający napój z miodem i cytryną. W Herbatce z kwiatem aloesu połączono go ze skórką pomarańczową. Doskonały dodatek do ciasta marchewkowego. Pasuje także do pieczonych jabłek albo gruszek. Co więcej dodaje świeżości i pikantności owocom morza, poprawia smak mdłych potraw oraz tłustych mięs takich jak kaczka czy wieprzowina. Mielony imbir najlepiej nadaje się do potraw słodkich, ciast, pierników, puddingów lub sałatek owocowych.
Poza kulinarnymi właściwościami imbir od setek lat stosowano go jako remedium na cała masę różnych
chorób, między innymi na przeziębienie lub bóle żołądka, a także nudności. Spożywanie imbiru skutecznie zmniejsza też ból mięśni wywołany wysiłkiem fizycznym, a także łagodzi migreny. Wspomaga zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To doskonały środek w zwalczaniu bólu stawów. Ze względu na tę niezwykle rzadką i cenioną, zwłaszcza w ostatnich czasach właściwość, imbir dodano do jednego z najbardziej innowacyjnych suplementów diety Forever Living Products, a mianowicie do Forever Active HA.