Cenne związki w miąższu aloesowym

Nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ aloesowy obfituje w wiele rzadkich lecz bardzo wartościowych dla naszego organizmu związków. Są to m.in.:
- saponiny – działają na skórę ściągająco i odkażająco.
- ligniny – dzięki nim miąższ aloesowy znakomicie przenika w głąb ludzkiej skóry i to do 4 razy szybciej w porównaniu z wodą.
- biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów gdyż przyśpieszają procesy regeneracji i metabolizmu
Mukopolisacharydy to wielocukry o długim łańcuchu
węglowym, które są niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki. Zdaniem niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” aloe vera. W naturalnie stabilizowanym miąższu aloe vera znajdują się:

- substancje wykazujące działanie przeciwbólowe – naturalny kwas salicylowy (lupeol) i mleczan magnezowy,
- antrachinony (także substancje, które zwalczają wirusy i bakterie, a także działające przeciwbólowo) – niektóre olejki eteryczne, antranol, rezistannol, antracen, barbaloina i wiele innych,
- substancje zwalczające bakterie – lupeol, związki siarkowe, fenole, kwas cynamonowy, - nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolenowy, stearynowy, linolowy i pozostałe. Sok z aloesu nie zawiera aloiny i emodyny, zawarte w skórce. Substancje te w większej dawce działają niekorzystnie na organizm.